Yorkshire Terrier-ul este un catel de talie mica dar cu o personalitate ”mare”, un companion vesel si iubitor. Cea mai populara rasa de jucarie, ”Yorkie”, si-a castigat multi fani datorita devoramentului pentru stapanii, aspectul elegant si datorita faptului ca este o rasa foarte adaptata la viata in apartament.
Prezentare generala
Terrier-ul Yorkshire, poreclit ”Yorkie”, pare a fi foarte plin de sine, si pe buna dreptate! Cu blanita sa lunga si matasoasa, cu motul zglobiu din varful capului, Terrier-ul Yorkshire este unul din cei mai stralucitori reprezentanti ai lumii canine, care atrage atentia negresit, oriunde ar fi. Deoarece este atat de mic, el beneficiaza adesea de un tratament ”regesc” din partea stapanilor sai. Blanita lunga, de un albastru metalic sau cafeniu roscat reprezinta marca gloriei acestei rase, dar ceea ce il face atat de pretios este personalitatea sa. Daca facem abstractie de dimensiunile sale reduse, Terrier-ul Yorkshire este un caine mare intr-un corp mic, este mereu in cautarea de aventura ba chiar in cautare de mici scandaluri.
Ei sunt foarte devotati stapanilor lor asa cum sta bine unui catel de companie, dar au si o trasatura specifica terrier-ilor fiind uneori foarte suspiciosi cand vine vorba de necunoscuti si vor latra la auzul zgomotelor straine sau a intrusilor. Ca sa nu deranjeze vecinii, este bine sa le temperati exuberanta si tendinta de a latra si sa ii invatati cand este indicat si cand nu este indicat sa latre. Ei pot deveni agresivi cu alti caini, nici o veverita nu este in siguranta in preajma lor. Contrar curajului si indraznelii lor ei au deasemenea si o latura mai tandra. Au nevoie de foarte multa atentie si isi doresc sa petreaca cat mai mult timp cu familia lor. Nu este indicat sa il lasati singur pentru mult timp. Totusi nu este o buna idee sa il protejati excesiv; ei vor fi foarte receptivi la starile dumneavoastra si la emotiile care le transmiteti, si daca atitudinea dumneavoastra ii va transmite ca lumea este un loc periculos, ei pot deveni foarte usor nevrotici.
Deoarece ”Yorkie” este un catel de talie mica este indicat sa ii lasati in preajma copiilor mai mari care stiu ca acestia trebuie respectati si nu trebuie lasati in preajma copiilor foarte mici deoarece Yorkie poate reactiona daca acestia il sperie sau il tachineaza.
Yorkie este un caine de apartament perfect atata timp cat ii oferiti portia de miscare zilnica si anume o partida de joaca sanatoasa in camera de zi sau o plimbare in jurul blocului.
Indiferent de casa in care locuiesc Yorkie se va intelege cu celelalte animale de companie cu conditia sa fi crescut impreuna cu ele. Daca un nou animal de companie este adus in casa unui Yorkie, cand acesta este deja matur, el poate deveni posesiv cu spatiul si cu stapanii sai. Fiind Terrier-i, ei pot sa provoace”intrusul”, si daca se va declansa o lupta, spiritul Terrier-ului va iesi la iveala, ceea ce inseamna ca se va bate pana la moarte. Trebuie sa aveti foarte mare grija cand introduceti un Yorkie unui nou animal.
Caracteristice pentru aceasta rasa sunt blanita sa luxurianta, marimea sa mica, personalitatea sa vesela si devotamentul desavarsit fata de stapanii sai. Mai aveti nelamuriri de ce aceasta rasa este astazi a doua rasa ca popularitate in Statele Unite.
Elemente marcante
Terrier-ii Yorkshire sunt cunoscuti pentru faptul ca sunt greu de dresat cu rutina zilnica (iesirea regulata pentru satisfacerea nevoilor fiziologice). Ar fi recomandat sa ii invatati initial sa isi faca nevoile la litiera.
Terrier-ului Yorkshire nu ii place frigul si sunt predispusi la raceli daca sunt udati sau daca traiesc in zone umede. Datorita faptului ca sunt catei de talie mica, nu este deloc indicat pentru casele cu copii mici sau chiar sugari. Unii ”Yorkie„ pot fi predispusi sa latre la orice sunet care il aud. Un dresaj timpuriu, dedicat in sensul acesta, va va ajuta. Daca nu va simtiti pregatiti pentru a face un astfel de dresaj cu catelul dumneavoastra, este bine sa consultati un dresor de caini profesionist.
Terrier-ul Yorkshire poate avea un sistem digestiv destul de delicat de aceea ei pot fi pretentiosi la mancare. Daca Terrier-ul dumneavoastra are probleme cu dintii sau cu cariile el poate deasemenea dezvolta probleme de alimentatie. Daca catelul da semne de disconfort in timp ce mananca sau dupa aceea, duceti-l la veterinar pentru un control. Terrier-ii Yorkshire cred despre ei ca sunt catei mari si vor fi foarte dispusi sa se lupte cu cainii mai mari, daca li se permite asta. Asigurati-va ca va tineti Terrier-ul Yorkie sub control. Chiar mai indicat ar fi sa il socializati de la o varsta frageda, ducandu-l la un curs de supunere.
Aceasta rasa are tendinta sa isi pastreze dintii de lapte, in special caninii. Cand catelul dumneavoastra are in jur de 5 luni, verificati-i dentitia cat mai des. Daca observati ca un ”dinte permanent” incearca sa iasa iar dintele de lapte este inca acolo, mergeti cu catelul la veterinar. Dintii de lapte care nu cedeaza pot cauza o crestere proasta (viciata) a dintilor permanenti, ceea ce poate duce la afectinui ale danturii catelului la maturitate. Pentru a fi siguri ca veti avea un catel sanatos, nu cumparati un puiut de la un crescator iresponsabil, de la o ferma de pui sau dintr-un ”Pet Shop”. Mergeti la crescatori experimentati care isi testeaza cainii dedicati pentru inmultire pentru a se asigura ca acestia nu au boli genetice care se pot transmite la pui si ca acestia au un temperament agreabil.
Istoric
In timpul revolutiei industriale din Anglia, muncitorii scotieni au venit in Yorkshire ca sa munceasca in minele de carbune si in fabricile de textile aducand cu ei un catel numit Clydesdale Terrier sau Paisley Terrier. Acesti caini erau mult mai mari comparativ cu Yorkie cel care il stim astazi si se spune ca ar fi fost folositi in special la vanatoarea de sobolani de la mori. Clydesdale Terrier erau incrucisati cu alte tipuri de Terrieri, probabil cu English Black Terrier , Terrier-ul Tan Toy si Terrier-ul Skye. Terrier-ul de apa a contribuit deasemenea la dezvoltarea Terrier-ului Yorkshire. Acesta din urma fiind un catel de talie mica cu blana lunga de culoare albastra-argintie.
In 1861, Terrier-ul Yorkshire a fost prezentat intr-o expozitie de specialitate la categoria ”Terrier Sarmos”. Un caine cu numele Huddersfield Ben, nascut in 1865, a devenit foarte popular la aceste expozitii si este considerat ca fiind tatal Terrier-ului Yorkshire din zilele noastre. Rasa a primit numele actual in 1870, atunci cand s-au stabilit si standardele rasei. Terrier-ul Yourkshire a fost pentru prima data inregistrat in registrele Clubului Canin Britanic in 1874. Primul club al Terrier-ilor Yorshire din Anglia a fost infiintat in 1898. Primele inregistrari ale rasei de pe teritoriul Americii au fost semnalate in 1872. Yorkshire a putut participa in competitii canine incepand din anul 1878. In competitiile din acele vremuri timpurii, existau doua categorii de Terrier Yorkshire departajate de greutate - cei sub 3 kg si cei care depaseau 3 kg. Intr-un final specialistii au stabilit un singur standard al rasei, cu o medie de 3 kg.
Marime
Yorkshire Terrier-ii au dimensiuni variabile. Nu este deloc neobisnuit ca de la aceiasi nastere un Yorkie sa cantareasca la maturitate mai putin 2 kg, altul sa cantareasca intre 2,2 si 2,7 kg, iar altul sa creasca pana la 5,4 sau chiar 6,7 kg. In consecinta nici un crescator responsabil al acestei rase nu poate garanta o greutate exacta a catelului la varsta maturitatii. (cea de minim 12 luni)
Atentie la crescatorii care va ofera Yorkshire Terrier de marimea unei „cesti de ceai”. Cateii care sunt exagerat de mici sunt predispusi la mutatii genetice si au un risc crescut la afectiuni in general.
Personalitate
Destept si sigur de sine, Yorkshire Terrier-ul este o combinatie intre un dragastos de mici dimensiuni si un spirit aventurier al unui terier. Rasa acopera o paleta larga de personalitati. Unii sunt dragalasi si plini de viata, dornici sa-si urmeze stapanii pas cu pas toata ziua. Altii sunt rautaciosi peste masura si in tot ceea ce fac.
Stabiliti-le limitele si atunci Yorkshire dumneavoastra va fi un companion minunat, insa aveti grija sa nu il rasfatati prea mult! Incepeti dresajul de cand este pui si veti avea succes mai mare decat daca-l lasati de capul lui si apoi incercati sa-i corectati obiceiurile proaste.
Ca toti cainii, Yorkies au nevoie de socializare timpurie – punandu-i fata in fata cu persoane diferite, locuri, sunete si experiente – de cand sunt pui.Socializarea va va ajuta sa aveti un catel prietenos si bine educat.